Maritiem Museum op Curaçao

Bekijk aanbiedingen van o.a.

Ontdek de maritieme geschiedenis van Curaçao.

De zee is natuurlijk belangrijk voor de stad Curaçao. De eerste inwoners van het eiland waren indianen die het eiland bereikte met hun kano. Later veranderde deze kano’s in boten, zeilschepen en vandaag de dag cruiseschepen. In de wijk Scharloo in Willemstad is vanwege het belang van de zee het Maritiem Museum gebouwd. Het pand moest eerst grondig gerestaureerd worden voordat er een museum in geplaatst kon worden. De restauratie is prachtig uitgevoerd en alleen het pand is al een aanrader om te bezichtigen.

Harbor Tour

In het museum is een route uitgestippeld met de maritieme geschiedenis van Curaçao. Met prachtige displays en voorwerpen wordt de geschiedenis als een verhaal verteld. Er zijn zelfs schaalmodel kano’s te zien, waarmee de indianen naar het eiland gingen en de eerste bewoners werden van het eiland. Uiteraard is er ook aandacht voor de komst van de Europeanen naar Curaçao. Verschillende schaalmodellen van o.a. Nederlandse schepen zijn prachtig gedetailleerd uitgewerkt en te bezichtigen in het museum.

Maak kennis met de ontploffing van Alphen

In 1778 was er een grote scheepsramp in de haven van Curaçao. Het Nederlandse schip Alphen explodeerde in de ochtend en de ravage was enorm. Van het schip zelf was helemaal niets meer over en honderden nabijgelegen opvarende vonden de dood. Sommige schepen kwamen door de explosie zelfs in zijn geheel op de kant terecht. Het schip was geladen met buskruit en helaas was dit geëxplodeerd. Een paar jaar geleden hebben duikers verschillende voorwerpen van deze explosie terug gevonden. De voorwerpen worden vertoond in het Maritiem Museum Curaçao.

Hedendaagse geschiedenis van het eiland

Naast de historie is er ook aandacht voor de hedendaagse maritiem activiteiten van het eiland. Er is een onderdeel over de komst van toeristen naar Curaçao en de olieraffinaderij nabij Willemstad. De hedendaagse geschiedenis heeft een grote invloed gehad op de ontwikkeling van Curaçao.

Rondleiding met een gids door het Maritiem Museum Curaçao

Het is mogelijk om op eigen gelegenheid een bezoekje te brengen aan het museum of onder begeleiding van een gids. Uiteraard betaal je hier extra voor, maar je krijgt dan een beter beeld van het museum. De gids verteld je namelijk alle bijzondere verhalen over de maritiem geschiedenis van Curaçao.

Andere bezienswaardigheden