Kura Hulanda Museum

Bekijk aanbiedingen van o.a.

Als je op Curaçao verblijft, moet Kura Hulanda op je to-do lijstje staan! Dit uitzonderlijk museum ligt in een rustige buurt in Willemstad, Otrobanda. Die wijk bereik je al wandelend via de unieke pondjesbrug, de Koningin Emmabrug.

Het was de Nederlander Jacob Gelt Dekker die het initiatief nam om een groot deel van die vervallen stadswijk te restaureren tot een luxueuze plek. Jarenlang werkten zijn medewerkers aan de restauratie van de 19e eeuwse huisjes, die nu unieke, kleurige hotelkamers zijn geworden. Elke kamer is anders en met authentieke meubels en stoffen ingericht. De tuin rondom werd aangelegd en er verschenen 2 zwembaden en 3 restaurants voor de (hotel)gasten. Kura Hulanda betekent Hollands erfje. Een gezellige ‘buurt’ sfeer hangt inderdaad in dit luxe hotel.

Het museum: een ontdekkingstocht door onze geschiedenis.

Daarnaast richtte Gelt Dekker ook een museum op over de geschiedenis van de slavernij. Het museum opende in 1999 en bezit vandaag de beste Afrikaanse collectie van het Caribisch gebied. Een (al dan niet begeleide) toer door het museum is een echte aanrader. Het geeft een niet al te fraai, maar wel realistisch beeld over de geschiedenis van de slavernij en de belangen van de slavenhandelaren. De tekeningen, teksten en voorwerpen maken die geschiedenis tastbaar.

Het meest indrukwekkende deel van de tentoonstelling is Black Holocaust. Gruwelijke voorwerpen tonen hoe de zwarten gevangen en getransporteerd werden naar de nieuwe wereld. Door het (nagebouwd) ruim van een slavenschip voel je bijna hoe het moet geweest zijn om wekenlang op een slavenschip vastgezeten of zelfs vastgeketend te zijn. Van sommige voorwerpen, zoals de ijzeren halsbanden die dienden om slaven vast te houden, krijg je koude rillingen, zelfs in het warme Curaçao.

De rol van Curaçao tijdens de slavenhandel

In het Kura Hulanda museum krijgt er ook een goed beeld van de rol die Curaçao heeft gespeeld tijdens de slavenhandel. Het land is jarenlang een verzamelplaats van slaven geweest. Op de plek waar nu Kura Hulanda ligt, werden ze samengedreven voor hun volgende reis.

De Afrikaanse collectie

Ben je na dat zwaar verleden even toe aan wat lichter vertier? Het museum bezit verder een prachtige collectie kunst- en gebruiksvoorwerpen uit oude Afrikaanse koninkrijken zoals Ghana en Mali. Je kan ook het buitengedeelte bezoeken waar je enkele (redelijk amateuristische) nagebouwde voorwerpen kan bekijken, zoals een slavenhut.

Andere bezienswaardigheden