De natuur van Aruba

Bekijk aanbiedingen van o.a.

Nationale parken, stranden en unieke landschappen

De ABC-eilanden (Aruba, Bonaire, Curaçao) zijn aantrekkelijke vakantiebestemmingen vanwege hun veelgeprezen palmbomen en de heldere diepblauwe zee die zijn golven over prachtige witte zandstranden laat rollen. Wie meer natuurrijke bezienswaardigheden van deze Caribische vakantiebestemmingen wenst te verkennen, kan de binnenlanden van de eilanden bezoeken. De ABC-eilanden beschikken namelijk over diverse nationale parken vol unieke flora en fauna. Een van die natuurparken is bijvoorbeeld Nationaal park Arikok op Aruba.

De natuur van Aruba
De natuur van Aruba

Nationaal park Arikok

Het beschermde natuurgebied van nationaal park Arikok overlapt ongeveer 20 procent van het eiland Aruba. In dit park bevinden zich diverse culturele, geologische en historische bezienswaardigheden. Geniet alleen van deze bezienswaardigheden of ontdek het park gedurende een georganiseerde toer, onder leiding van een gids.

Het landschap

Aruba is het kleinste eiland binnen de ABC-eilanden groep. Het is tevens het droogste en het winderigste eiland van deze drie bestemmingen. Ondanks deze eigenschappen is de natuur van Aruba zeer divers. De flora en fauna op het eiland verschillen daarnaast van de andere ABC-eilanden. Dit komt omdat het eiland via een continentale plaat in verbinding staat met het Zuid-Amerikaanse vasteland.

Het landschap van Nationaal park Arikok bestaat onder andere uit woestijnachtige heuvels met hoge cactussen. De fragiele cactusbossen en droge struikgewassen zijn het toevluchtsoord van beschermende diersoorten, zoals de Arubaanse inheemse ratelslang (cascabel in het Spaans en Papiaments) en de Arubaanse holenuil, ook wel choco genoemd op Aruba).

In het natuurpark bevindt zich ook de hoogste heuvel van het eiland, de berg Jamanota (188 meter). Via het park heeft men tevens toegang tot de kalksteen rotsformaties en ruwe lava heuvels die zo kenmerkend zijn voor het dorre landschap van Aruba. Het park beschikt verder over meer dan 50 verschillende inheemse boomsoorten. Ook de fraaie kustlijn is een aantrekkelijke reden om Arikok te bezoeken.

De culturele waarde van Nationaal park Arikok

Nationaal park Arikok beschikt niet alleen maar over een prachtige natuur, maar ook over een rijke culturele geschiedenis. Die geschiedenis is zichtbaar door de aanwezigheid van gerenoveerde boerderijgebieden (Cunucu) en historische Arawak grotschilderingen. Deze grotschilderingen zijn een belangrijke inspiratiebron geweest voor het logo van het park.

Boek een bijzondere natuurvakantie op Aruba

Historische grotschilderingen, bijzondere inheemse dieren, schitterende vergezichten, en dat allemaal in combinatie met een aangename temperatuur. Een bezoek aan Het Nationaal park Arikok is zeker de moeite waard wanneer je van een Caribische vakantie op Aruba geniet. Boek vandaag nog jouw reis en verken binnenkort zelf het natuurrijke Arikok park.

Andere bezienswaardigheden